Opphev regjeringas restriktive tiltak overfor Venezuela.

av John-Peder Denstad, leder av LO i Trondheim og Karim Essahli, leder av internasjonalt utvalg i LO i Trondheim

Styret i LO i Trondheim ber den norske regjeringa oppheve sine restriktive tiltak overfor Venezuela. Den nasjonale dialogen i Venezuela fremover må skje med respekt for menneskerettighetene, landets suverenitet og uten innblanding utenfra. Internasjonal støtte til prosessen må samsvare med erklæring i 2014 fra Fellesskapet av latinamerikanske og karibiske stater (CELAC) om Latin-Amerika og Karibia som en fredssone. EU-landene undertegnet også erklæringen under CELAC-EU toppmøtet i 2015.

Den norske regjeringa innførte i statsråd 15. desember 2017 restriktive tiltak mot Venezuela. Forskriften innebærer forbud mot eksport av utstyr, varer og teknologi som kan brukes til det regjeringa kaller intern undertrykking og overvåking. Dette kommer i tillegg til våpenembargoen som Norge sluttet seg til 25. november 2017, med forbud mot eksport av våpen og militært utstyr til Venezuela. Regjeringas tiltak slutter opp om en USA ledet internasjonal aggresjon mot Venezuela. I mars 2016 sendte tidligere president Obama et brev til Kongressens ledere og fornyet for ett år et president¬dekret fra mars 2015 som erklærte Venezuela som «en uvanlig og ekstraordinær trussel mot USAs nasjonale sikkerhet og utenrikspolitikk.» 14. juli 2017 passerte National Defense Authorization Act for Fiscal Year 2018 Representantenes hus. Loven passerte Senatet 18. september 2017. President Donald Trump gis fullmakt til å bruke penger på militære tiltak i det som kalles situasjonen i Venezuela. De politiske forberedelsene av det legale rammeverket for krig viser at det er snakk om reelle planer og fullmakter. Vi etterlyser på hvilket grunnlag den norske regjeringa har basert sin beslutning.

Vi har utviklet et positivt samarbeid med venezuelansk fagbevegelse Central Bolivariana Socialista de Trabajadores (CBST). Vi utveksler erfaringer om fagbevegelsens rolle og oppgaver for å forbedre arbeidernes rettigheter og lønns- og arbeidsvilkår. Vi drøfter også den politiske situasjonen i våre to land, herunder det viktige arbeidet som pågår for å styrke og føre videre den Bolivarianske revolusjonen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s