EØS, fagbevegelsen og valgstrategi

av John-Peder Denstad, leder av LO i Trondheim

Odd E. Rambøl skriver i Klassekampen 31.01.17 at undertegnede vil at venstresida skal gjøre EØS til en hovedsak i valgkampen. Det jeg faktisk oppfordret til på Trondheimskonferansen «Felles kamp for arbeid og faglige rettigheter» var at fagbevegelsens organisasjoner før LO-kongressen i vår slutter opp om Ut av EØS-kampanjen som pågår i fagbevegelsen.

Stemningen på LO-kongressen 2013 gikk fra å være for EØS til å være kritisk, ved at kongressen krevde ”at norske myndigheter går imot begrens­inger i retten til kollektive kampmidler, det kollektive forhandlingssystemet og retten til nasjonal lønnsdann­else. ILO konvensjoner, norske tariffavtaler og norsk arbeidslivslovgivning må gis forrang foran EU- regler. En slik forrang må avklares mellom EØS- avtalens parter.» Siden dokumenterte De Facto-rapporten ”Norsk arbeidsliv 10 år etter østutvidelsen av EU” at ordnede lønns- og arbeidsvilkår er under et stort press i deler av norsk arbeidsliv. En er i ferd med å tape bransjer til underbetaling, svart arbeid og arbeidslivskriminalitet, og det har forsterket skepsisen til og motstanden mot EØS i fagbevegelsen.

Etter LO-kongressen 2013 har Transportarbeiderforbundet, EL & IT Forbundet, Fellesorganisasjonen og Lokomotivmannsforbundet vedtatt at Norge må si opp EØS avtalen. Norsk Jernbaneforbund vil at LO må igangsette en vurdering av om EØS-avtalen må sies opp til fordel for en frihandelsavtale. Handel og Kontor støtter nye forhandlinger med EU med tanke på å fremforhandle en ny og bedre EØS-avtale. På Fellesforbundets landsmøte i 2015 ble det foreslått at forbundet endrer sin positive holdning til EØS dersom høyesterettsdommen i den viktige verftssaken blir tatt til Efta-domstolen og ender med tap der. Med et knepent flertall, 229 – 226, falt formuleringen «dersom Norge taper disse sakene, kan ikke Fellesforbundet se seg tjent med at EØS-avtalen videreføres». Arbeidskraftkjøperne med NHO i spissen bruker ESA og Efta-domstolen som brekkstang mot våre landsomfattende tariffavtaler. Nylig kom Høyesterettsdommen mot havnearbeiderne. Vi aksepterer aldri at EØS-avtalen gis forrang foran våre tariffavtaler. LO må derfor utvikle større evne og vilje til å bruke faglige kampmidler. Slik kan vi gjenopprette styrke på bekostning av eierklassen. Da må vi ikke sitte stille i båten.

Så til den andre tanken, Rambøl. Politiske partier vinn­er ikke valg og et mandat for et venstre­sidealternativ hvis man ikke appellerer til arbeidsfolk og fagbev­egelsen. Vi må reise selvstendige og konkrete krav. På Trondheimskonferansen oppfordret jeg til å følge en BAMA-strategi: 1) Bekjempe H / Frp i regjering og arbeide for et nytt stortingsflertall med ny politikk; 2) Avvise «NHO-linja» som undergraver landsomfattende tariffavtaler; 3) Motvirke høyredreining i arbeiderbevegelsens politiske partier; 4) Aktivisere fagbevegelsen – passivisering er en fiende. Det krever en fag­bevegelse som organiserer, skolerer, aktiviserer, mobiliserer og stiller seg i ledelsen av kampen i topp og bunn. LO i Stavanger og Omegn, LO i Larvik og Lardal, LO i Asker og Bærum, LO i Oslo, LO i Fredrikstad og LO i Trondheim har tatt initiativ til en markering foran Stortinget mandag 20. mars 2017 mot Høyre / FrP-regjeringas undergraving av faglige rettigheter. Kravene er 1) Styrk arbeidsmiljøloven – reverser forverringene; 2) Offentlig arbeidsformidling – forby dagens bemanningsbyrå; 3) Kollektiv styring av arbeidstida – avvis Arbeidstidsutvalgets innstilling. Vi må fotfølge H / FrP regjeringa helt til de er ute av regjeringskontorene høsten 2017. Rambøl, du er herved invitert til arrangementet.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s